logo


    Strona główna serwisu o papugach          Strona głowna serwisu o chorobach drobiu            


    Salmonella, paratyfus



Nazwą tą określa się zakażenie Salmonella Enteritidis oraz innymi orzęsionymi pałeczkami Salmonella.

Salmonella może wystąpić u wszystkich gatunków ptaków, najbardziej wrażliwe na zakażenie są ptaki młode. Obraz kliniczny (objawy) jest uzależniony od kilku czynników, przede wszystkim od zjadliwości konkretnego zarazka, ilości bakterii, drogi zakażenia, kondycji ptaków oraz ich statusu immunologicznego, a także od czynników środowiskowych i warunków zoohigienicznych.

Etiologia

W Polsce najczęściej izoluje się S. Enteritidis (kury, kurczęta rzeźne) i S. Typhimurium (kaczki, gęsi, kury, indyki, gołębie).

Salmonelle są mało wrażliwe na warunki środowiskowe, np. w wodzie mogą przeżyć nawet do 4 miesięcy.

Wrażliwe są na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Epizootiologia

Do zakażenie może dojść u wszystkich gatunków ptaków, w każdym wieku. Najbardziej wrażliwe są jednak ptaki młode.

Zakażenie może nastąpić drogą pionową (poprzez jajo) oraz poziomą (bezpośrednio lub przez zakażone produkty). W przypadku zakażonych jaj, w klujniku dochodzi do zakażenia zdrowych piskląt od chorych drogą oddechową lub pokarmową. Jaja mogą być zakażone zarówno wewnętrznie (w przypadku zaatakowania przez Salmonelle układu rozrodczego kury) jak i zewnętrznie (zakażona odchodami chorych kur skorupka).

Dorosłe ptaki zakażają się przede wszystkim drogą pokarmową. Źródłem zakażenia jest wtedy zanieczyszczona pasza oraz woda. W niektórych przypadkach (zwłaszcza w stadach poddanych czynnikom stresującym) może dojść do zakażenia drogą oddechowa.

Do przenoszenia zarazka mogą przyczyniać się pracownicy, owady, gryzonie, dzikie ptaki. Zarazki mogą być także przenoszone w środkach transportu oraz poprzez sprzęt. Ptaki mogą się też zarazić od chorego (lub nosiciela) człowieka lub innego zwierzęcia.

Zakażeniu w stadach sprzyja bezobjawowe nosicielstwo oraz długotrwałe siewstwo zarazka.

Czynniki usposabiające

Najważniejszym czynnikiem usposabiającym jest stres, który obniża odporność ptaków. Poza tym niedobory zwłaszcza witaminy A.

Objawy kliniczne

Okres inkubacji wynosi zwykle od kilkunastu godzin do kilku dni.

U piskląt zakażonych w jaju przebieg choroby na ogół jest ostry, posocznicowy. Występuje biegunka, osłabienie, a czasami objawy nerwowe takie jak przewracanie się na grzbiet i porażenia (zwłaszcza u kaczek i gęsi). Może nie dojść do zresorbowania woreczka żółtkowego oraz może występować zapalenie pępka. U kacząt i indycząt może występować serowato-ropne zapalenie spojówek. Śmiertelność jest wysoka.

U kurcząt zakażonych powyżej 7. dnia życia na ogół jedynym objawem jest biegunka (wyraźnie jest widoczna mokra ściółka). Dochodzi do różnicowania się stada. Jest to niebezpieczna postać ponieważ nie zawsze jest diagnozowana jako salmonelloza. W przypadku niezdiagnozowania w momencie stresu następuje obniżenie odporności błon śluzowych jelit i bakterie przedostają się do krwi i narządów. Powoduje to zanieczyszczenie mięsa i jest zagrożeniem dla ludzi.

U niosek bakterie kolonizują układ pokarmowy (niezależnie od drogi zakażenia), a także mogą przedostać się do układu rozrodczego. Niektóre serowary wykazują dużą patogenność, dochodzi do bakteriemi oraz zapalenia jajników, jajowodów i otrzewnej. Konsekwencją są zarażone jaja. W stadzie dochodzi do spadku nieśności oraz wylęgalności jaj. Często są to jedyne objawy salmonellozy w stadzie niosek.

Śmiertelność zależy od zjadliwości szczepu Salmonelli, na ogół nie przekracza 10%. Choroba jednak przynosi duże straty ekonomiczne.

Diagnostyka

Rozpoznanie nie jest możliwe na podstawie objawów klinicznych. W dużych hodowlach prowadzone jest monitorowanie sytuacji epidemiologicznej. W Polsce obowiązują krajowe programy zwalczania salmonelloz w stadach drobiu. Salmonellozy podlegają obowiązkowi rejestracji.

Salmonellozy diagnozuje się poprzez badania bakteriologiczne, serologiczne (np. ELISA) oraz techniki biologii molekularnej (np. PCR).

Diagnostyka różnicowa

Przede wszystkim trzeba brać pod uwagę pasterelozę, chlamydofilozę, kolibakteriozę. W przypadku głownie kacząt i gęsiąt także niektóre choroby wirusowe.

Leczenie i zapobieganie

Leczenie polega na podawaniu preparatów przeciwbakteryjnych. Dużym problemem jest lekooporność Salmonelli, która zmienia się zarówno w czasie jak i lokalnie, zależy także od szczepu, którym zarażone są konkretne ptaki. W chowie stadnym wprowadzone zostały ograniczenia w stosowaniu niektórych leków ze względu na zagrożenie dla ludzi.

Jedyną możliwością efektywnego leczenia jest wykonanie bada bakteriologicznych z antybiogramem. Wskaże to jaki lek należy zastosować w tym konkretnym przypadku. Jeśli nie ma możliwości wykonania badań pomocne może być skontaktowanie sie z lekarzem zajmującym się na danym terenie drobiem - taki lekarz będzie wiedział jakie szczepy są najczęstsze w danej okolicy. Da to większą szansę trafienia z antybiotykiem niż podawanie całkiem w ciemno.

Najlepszą metodą jest zapobieganie wystąpieniu salmonellozy. Należy zachowywać odpowiednie warunki zootechniczne, kupować kurczęta tylko ze stad wolnych od Salmonellozy, przeprowadzać co jakiś czas badania kontrolne. Ponieważ zakażenie może przenosić się także przez pasze, dobrze jest kupować paszę z atestem stwierdzający, że nie jest zakażona Salmonellą. Powinno się unikać pasz zawierających białka zwierzęce.

Niektórzy stosują zakwaszanie wody kwasami organicznymi. Można też podawać preparaty probiotyczne (przeznaczone dla drobiu). Preparaty takie powinno się podawać kurczętom jak najwcześniej po wykluciu oraz zawsze w przypadku jakichkolwiek zmian (zakup nowych, zmiana pomieszczeń, zmiana paszy), a także po każdej kuracji antybiotykowej. W czasie zmian można też podawać zakwaszoną wodę do picia.

Bardzo ważna jest higiena lęgów, zarówno naturalnych jak i sztucznych.

W Polsce dopuszczone jest stosowanie szczepień.

Zoonoza

Salmonellozy wywołane przez S. Enteritidis są zoonozami, to znaczy chorobami, którymi może zarazić się człowiek. Salmonelle powodują u ludzi zatrucia pokarmowe. Wymienione tutaj Salmonelle są także zagrożeniem dla innych zwierząt.

Do zakażenia może dojść w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorymi zwierzętami, a także przez zjedzenie zanieczyszczonej żywności. Zakażone może być mięso oraz jaja. Do zakażenia jaja może dojść w jajniku (wtedy salmonelle znajdują się w żółtku), w jajowodzie (w białku), w steku (na skorupce). Zakażone mogą też zostać jaja zdrowej kury, już po zniesieniu po zanieczyszczeniu kałem chorych ptaków.

Salmonelle giną po kilkunastu sekundach ogrzewania wrzątkiem, a po ok. 10 minutach w temperaturze 60 stopni.

Okres inkubacji wynosi przeciętnie 12-72 godziny. Następnie rozwija się zakażenie bezobjawowe, potem pojawiają się nieznaczne objawy nieżytu żołądka i jelit albo zakażenie pełnoobjawowe. Nasilenie objawów zależy od szczepu oraz ilości spożytych patogenów, a także od stopnia odporności. Pełne objawy salmonellozy to wysoka gorączka, nudności, wymioty, bóle brzucha, silna biegunka, bóle głowy. U osób o niższej odporności (głownie dzieci i osoby starsze) może dojść do ropnych zapaleń mózgu i rdzenia, płuc, układu moczowego, nerek, wsierdzia, a u dzieci także ucha środkowego. Sporadycznie może dojść do posocznicy. Ciężkie postaci salmonellozy wymagają hospitalizacji.

 Bibliografia

 


    Artykuł ten podlega prawom autorskim.


Zabrania się
kopiowania i umieszczania tekstu na jakichkolwiek innych stronach internetowych. Zakaz dotyczy zarówno stron komercyjnych, jak i niekomercyjnych, w tym wszelkich blogów i forów dyskusyjnych. Zakaz kopiowania dotyczy zarówno całości tekstu jak i fragmentów, a także kopiowania ze zmienianiem niektórych słów (jest to nadal plagiat).

Informacje z tego tekstu mogą być wykorzystywane na ogólnych zasadach - wymaga to jednak podania w artykule źródła informacji czyli adresu URL artykułu..



    Polecamy


J. Karocka "Nimfy. O nimfach prawie wszystko... i o innych papugach co nieco"



    Prawa autorskie          Odpowiedzialność         O mnie          Kontakt                    design:    www.webtemplatemall.com   
Copyright 2012 Joanna Karocka

Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!